Κάπνισμα Και Δημόσια Υγεία

      Κάπνισμα Και Δημόσια Υγεία তে মন্তব্য বন্ধ

Αρχικά πρέπει να ελεγχτεί το αναπνευστικό σύστημα με μια ακτινογραφία θώρακος και μια σπιρομέτρηση. Η σπιρομέτρηση είναι μια ανώδυνη, ακίνδυνη και φτηνή εξέταση όπου ανάλογα με την ικανότητα του καπνιστή να φυσά μπορούμε να καταλάβουμε εάν έχει αρχίσει να επηρεάζεται το αναπνευστικό του σύστημα. Στη συνέχεια από το λοιπό ιστορικό και την κλινική εξέταση ένας έμπειρος ειδικός γιατρός μπορεί εύκολα να καταλάβει, εάν έχει προσβληθεί και κάποιο άλλο σύστημα του καπνιστή.

  • Όμως υπάρχουν και αρκετοί συνάνθρωποί μας που παρά τη βούληση τους δεν καταφέρνουν να απαλλαγούν από τη συνήθεια.
  • Προέρχονται από συνέδριο 29 εμπειρογνωμόνων 12 χωρών, οι οποίοι εξέτασαν 50 ιατρικές έρευνες σχετικές με το θέμα.
  • Κατ’ αυτό τον τρόπο, στο εργαστήριο μετράται μικρή ποσότητα πίσσας και νικοτίνης επειδή ο καπνός αναμειγνύεται με αέρα.
  • Ο καπνός σκοτώνει 5.4 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο, δηλαδή ένας άνθρωπος κάθε 6 δευτερόλεπτα πεθαίνει από το κάπνισμα, και ευθύνεται για έναν στους δέκα θανάτους ενηλίκων παγκοσμίως.
  • Επιπλέον, ποσοστό έως και 6% των πνευμονικών κυττάρων των καπνιστών είχαν δύο ή τρεις «οδηγούς μεταλλάξεις».

Όλα αυτά τα επιχειρήματα είναι έγκυρα, σύμφωνα με τον καθηγητή, καθώς πρέπει να θυμόμαστε ότι όλες οι μορφές καπνού είναι επικίνδυνες και δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον καπνό. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να κάνει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα, αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα πάντα που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να αποτρέψουμε την έναρξη του καπνίσματος για να βοηθήσουμε τους καπνιστές να σταματήσουν. Την ένταξη χαμηλότερου κινδύνου προϊόντων στη στρατηγική για τη μείωση βλάβης από το κάπνισμα προτείνουν εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι από τους πιο επιθετικούς και θανατηφόρους καρκίνους και έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρος.

Έτσι, νέοι που καπνίζουν μικρό αριθμό τσιγάρων, αλλά καθημερινά, είναι πιθανόν να γίνουν εξαρτημένοι καπνιστές. Μέχρι στιγμής το ηλεκτρονικό τσιγάρο υπόκειται στις ίδιες νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχύουν για το τσιγάρο, οπότε απαγορεύεται η χρήση του σε κλειστούς δημόσιους χώρους, σε αεροδρόμια, αλλά και γενικά σε κάθε χώρο που ισχύει η απαγόρευση του καπνίσματος. Απαιτούνται περισσότερες επιστημονικές έρευνες για τη μακροχρόνια επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στον ανθρώπινο οργανισμό. Όταν ένα άτομο γίνει καπνιστής, δεν είναι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά δύσκολο να αποβάλλει αυτή τη συνήθεια, μια και το κάπνισμα μπορεί επίσης να προσφέρει την επιθυμητή ψυχολογική επιβράβευση. Αυτό μαζί με τις συχνές επαναλαμβανόμενες τελετουργίες του ανάμματος και της εισπνοής, βεβαιώνουν ότι το κάπνισμα εξελίσσεται σε ισχυρά καταναγκαστική συμπεριφορά.

Ζώδια Σήμερα: Oι Ημερήσιες Προβλέψεις Από Την Άση Μπήλιου, Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου

Έτσι λοιπόν με βάση τα ευρήματα, η μετάβαση από το τσιγάρο στο προϊόν θέρμανσης του καπνού οδηγεί σε μείωση έως και 95% των εκπομπών τοξικών ουσιών. Μάλιστα, αυτό αφορά και στους ανθρώπους που κάνουν χρήση και των δύο μορφών (κάπνισμα και άτμισμα), καθώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιορίζει τη χρήση του καπνού και άρα τις βλαβερές συνέπειες που προκύπτουν https://farmakeio1828.gr/ από αυτό. Πάρα πολλοί πιστεύουν ότι το κάπνισμα λίγων τσιγάρων την ημέρα δεν είναι επιβλαβές. Παρότι όμως οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται όσο αυξάνεται ο αριθμός των τσιγάρων, πρέπει να γίνει σαφές ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΕΣ όριο για το ΚΑΠΝΙΣΜΑ. Κάθε φορά που ο καπνός έρχεται σε επαφή με ένα ζωντανό κύτταρο προκαλείται κάποιου βαθμού βλάβη.

βλάβη από το κάπνισμα

O FDA στο πνεύμα της λογικής της μείωσης της βλάβης και αφού εξέτασε για αρκετά χρόνια το αίτημα της συγκεκριμένης καπνοβιομηχανίας κατέληξε ότι το προϊόν είναι κατάλληλο για την προαγωγής της δημόσιας υγείας, εφόσον δεν περιλαμβάνει καύση με αποτέλεσμα να παράγεται μειωμένος αριθμός τοξικών ουσιών σε σχέση με το τσιγάρο. Ο παθητικός καπνός είναι επιβλαβής και ευτυχώς οι περισσότερες οικογένειες δεν επιτρέπουν πια το κάπνισμα στο σπίτι. Τα τελευταία χρόνια τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν εξελιχθεί σε δημοτικότητα ως βοηθήματα διακοπής καπνίσματος και οι γονείς αναρωτιούνται τώρα αν είναι σωστό να επιτρέπουν την χρήση τους σε εσωτερικούς χώρους.

Στη συνέχεια ο Dr. Mikael Franzon, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα χωρίς καύση συμβάλουν στη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι κίνδυνοι για την υγεία από το κάπνισμα όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, σχετίζονται με την καύση του καπνού μέσα στο τσιγάρο. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο τσιγάρο λόγω της καύσης, δημιουργούν καπνό (το αέριο), ο οποίος περιέχει χιλιάδες χημικές ουσίες, πολλές εκ των οποίων είναι βλαπτικές για την υγεία.

Η Καύση, Ο Βασικός «ένοχος» Για Τις Βλάβες Από Το Κάπνισμα

Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, ορίζεται ως χρόνια νόσος με χαρακτήρα «επιδημίας». Πλήττει σχεδόν όλα τα όργανα του σώματος προκαλώντας πληθώρα σοβαρών ασθενειών και βλάπτοντας την υγεία γενικότερα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί το κάπνισμα ως την πρώτη αιτία θανάτου, η οποία είναι αναστρέψιμη και έχει δυνατότητες πρόληψης, παρά τον εθισμό που προκαλεί. Επιπλέον δεκάδες χιλιάδες μη καπνίζοντες πεθαίνουν λόγω παθητικού καπνίσματος, ενώ πολλά εκατομμύρια συνανθρώπων μας πάσχουν από νοσήματα που επιδεινώνονται με την εισπνοή καπνού.

Τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θέρμανσης καπνού, θεωρείται ότι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, στον αγώνα για τη μείωση της βλάβης που δημιουργεί ο καπνός. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ίσως είναι πια ώρα να μιλήσουμε για μία παγκόσμια στρατηγική για τη μείωση της https://eumeds.gr/ βλάβης από το κάπνισμα, η οποία θα μπορέσει να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην διακοπή και την πρόληψη. Ένα τέτοιο προϊόν μάλιστα, το IQOS της Philip Morris International, έλαβε πρόσφατα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων αδειοδότηση να κυκλοφορεί στις Η.Π.Α ως «προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου».

••• Το κάπνισμα προκαλεί βλάβες σε όλα σχεδόν τα όργανα του ανθρώπινου σώματος και είναι η κυριότερη αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί. Για να καταγράψουν την ακριβή έκταση των μεταλλάξεων αυτών, οι επιστήμονες ανέλυσαν το γονιδίωμα κυττάρων από βιοψίες 16 εθελοντών. Άλλοι από αυτούς ήσαν νυν καπνιστές, άλλοι πρώην και άλλοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Τα κύτταρα που αναλύθηκαν προέρχονταν από το βρογχικό δέντρο, δηλαδή από το δίκτυο των «σωλήνων» του αναπνευστικού απ’ όπου μεταφέρεται ο αέρας. Ο πρώτος θάνατος που οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο σημειώθηκε στις ΗΠΑ.

Οφέλη Από Τη Διακοπή Του Καπνίσματος

Ο εξαρτημένος καπνιστής λοιπόν, δεν μπορεί απλώς να το κόψει όποτε θέλει, επειδή ένα σημαντικό τμήμα του ελέγχου της συμπεριφοράς του επηρεάζεται από τη νικοτίνη. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των καπνιστών τελικά καταφέρνουν να διακόψουν το κάπνισμα για μεγάλο διάστημα μόνοι τους. Δεν παρέλειψαν φυσικά να τονίσουν πως η διακοπή του καπνίσµατος αποτελεί τη µοναδική λύση για όποιον ενδιαφέρεται να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για την υγεία του και πως η πολιτική µείωσης της βλάβης απευθύνεται σε όσους έχουν προσπαθήσει αλλά δεν τα έχουν καταφέρει. Η εκτεταμένη χρήση του τσιγάρου και ο αριθμός των ασθενειών και των θανάτων που προκαλεί αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας. Το στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν πώς το 2025 οι καπνιστές στον πλανήτη θα ανέρχονται σε ένα δισεκατομμύριο, παρά τις έντονες προσπάθειες που γίνονται για τον περιορισμό του καπνίσματος.

Γιατί Να Μην Καπνίζω Light Τσιγάρα;

Το αν θα πετύχετε να διακόψετε το κάπνισμα φαίνεται ότι δεν έχει σχέση με την ηλικία σας, ή τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε. Η επιτυχία σύμφωνα με τις έρευνες εξαρτάται από το κατά πόσο θα ενταχθείτε σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα υποστήριξης, από το αν θα ακολουθήσετε θεραπεία φαρμακευτική και ψυχολογική και από την διάρκεια της θεραπείας. Κάθε πρόγραμμα εξατομικεύεται στις ανάγκες του καθενός σας και ο εξειδικευμένος ιατρός μπορεί να λύσει κάθε απορία σας, να προτείνει λύση για κάθε περίπτωση ώστε τελικά να συναποφασίσετε για τον τρόπο διακοπής. Ακόμη κι αν δεν είστε ακόμη βέβαιος, ελάτε να συζητήσουμε μαζί τους ενδοιασμούς και τους φόβους σας. Υπάρχουν βέβαια και όσοι δεν τα καταφέρνουν και αυτοί που αποφασίζουν συνειδητά ότι αν και δεν θέλουν να καπνίζουν, προτιμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν προϊόντα με νικοτίνη και καπνό. Αναζητούν την παρόμοια γεύση, το τελετουργικό και την πρόσληψη νικοτίνης όπως του τσιγάρου, αλλά χωρίς τον καπνό που παράγεται από την καύση του.

Εάν ρίξουμε μια ματιά στις αιτίες του καρκίνου, θα διαπιστώσουμε, ότι το κάπνισμα αποτελεί την πρώτη αιτία παγκοσμίως από το 1990! Αυτό οδηγεί σε χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο, που μπορούν να αποδοθούν σε ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα. Μετά το πέρας της έρευνας, οι 33 συνέχισαν τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, εκ των οποίων οι 16 έκοψαν εντελώς το κάπνισμα και οι άλλοι 17 έκαναν χρήση και των δύο μορφών. Τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα όσων έκαναν χρήση μόνο των ηλεκτρονικών τσιγάρων μειώθηκαν κατά 80% (από 15 μέρη στο εκατομμύριο –ppm – στα 3 μέρη στο εκατομμύριο). Στα άτομα που έκαναν χρήση και του ηλεκτρονικού και του συμβατικού τσιγάρου, τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 52%.

Το κάπνισμα αποτελεί την κυριότερη πηγή ρύπανσης του αέρα εσωτερικών χώρων, αλλά και την τρίτη αιτία θνησιμότητας που μπορεί να προληφθεί. Η νέα, εκπληκτική μελέτη, όμως, δείχνει ότι μερικά πνευμονικά κύτταρα «γλιτώνουν» από τη μανία του τσιγάρου. Και αυτά τα λιγοστά, υγιή κύτταρα μπορεί να επιδιορθώσουν έστω και εν μέρει τους πνεύμονες. Η δεύτερη διαφορά μεταξύ των πνευμόνων ενός μη καπνιστή και εκείνων ενός ατόμου που καπνίζει για αρκετό διάστημα είναι η ικανότητα να εκτελούν σωστά τις λειτουργίες τους, δηλαδή η ικανότητά τους να διαστέλλονται κατά τη διάρκεια της αναπνοής. Εν ολίγοις, οι πνεύμονες ενός καπνιστή δυσκολεύονται να κάνουν τη δουλειά τους, σε σύγκριση με τους υγιείς πνεύμονες.

#axtidazois Στο Πρόβλημα Της Υπογονιμότητας

Από εκεί μεταφέρθηκε στην Ευρώπη, με τους πρώτους εξερευνητές τον 16ο αιώνα, αλλά η ευρεία διάδοσή του έγινε κυρίως τον 17ο αιώνα. Ωστόσο, η βιομηχανική παραγωγή τσιγάρων είναι εκείνη που συνέβαλε στην εξάπλωση της χρήσης του καπνού τόσο στην Ευρώπη και στην Αμερική όσο και σε όλον τον υπόλοιπο https://www.vita4you.gr/ κόσμο. Το παθητικό κάπνισμα δεν είναι απλά μια ενόχληση γι’ αυτούς που δεν καπνίζουν. Είναι μία νοσηρή κατάσταση που βλάπτει και σκοτώνει ανθρώπους, οι οποίοι άθελά τους εισπνέουν τις τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου, του πούρου, της πίπας.